Graviditet, fødsel og barsel

Her kan du læse om graviditet, fødsel, og barselsperiode ud fra kinesisk medicin. Om akupunktur til den gravide, om fødselsforberede akupunktur, modningsakupunktur og akupunktur under barselsperioden.

Graviditet og akupunktur

Jeg interesserer mig for at behandler mange af de graviditetsgener, du kan opleve i din graviditet. Graviditeten er en helt unik fase i den gravide kvindes liv, en stor livsomvæltning, omstilling og udvikling. Jeg vil gerne forsøge at støtte dig med graviditetsgener i at komme igennem det på en måde, der føles god for dig.

Med akupunktur forsøger jeg at styrke dig som gravid i at føle dig veltilpas med mindskede graviditetsgener, at komme i kontakt med dig selv emotionelt og den proces, du gennemgår.

Graviditet kræver ifølge kinesisk medicin store mængder ressourcer. Din krops Yin og Yang forbruges kraftigt. Det samme med Jing, Qi og blod, som er aspekter af Yin og Yang. Behandlingen stræber efter at styrke og nære disse.

Læs her om hvordan en behandling foregår

Akupunkturbehandling til den gravide

Når jeg giver behandling til dig som er gravid, er det altid en blid behandling med færre nåle end normalt, da der skal mindre til for at få den ønskede effekt, når du er gravid.

Jeg interesser mig særligt for:

 • Graviditetskvalme
 • Smerter i lænd og bækken
 • Humørsvingninger, angst, uro og tristhed
 • Fordøjelsesproblemer og forstoppelse
 • Søvnbesvær og søvnløshed
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Ødemer

Du kan booke en tid her

Læs WHO liste over lidelser akupunktur kan have en gavnlig virkning på

Er du i tvivl om jeg kan hjælpe dig, kan du altid kontakte mig på: 81 21 60 61.

Din graviditets fem årstider

I kinesisk medicin gennemgår du under din graviditet de samme fem faser (træ, ild, jord, metal og vand) som alt andet i universet gennemgår, ligesom fx årstiderne, en dagscyklus, en livscyklus, m.m. Hver fase har sin egen energi, og alt i universet resonerer med en af disse. Dette kaldes graviditetens 5 årstider:

 • Træ: Forår – Spiring og vækst. Undfangelse til midt uge 9.
 • Ild: Sommer – Blomstring og frugtsætning. Midt uge 9 til start uge 17.
 • Jord: Sensommer – modning og høst. Start uge 17 til slut uge 24.
 • Metal: Efterår – Frøkastning og henfald. Start uge 24 til slut uge 32.
 • Vand: Vinter – Dvale og ressourcesamling. Start uge 32 til fødslen.

De forskellige faser resonerer også med forskellige emotioner, yin og yang organer, kropsvæv og meget mere. Derfor opstår der typisk specifikke gener i de forskellige årstider af din graviditet, der relaterer til årstiden/elementet. Ønsker du at modtage akupunktur tilrettelagt efter de fem årstider i din graviditet, kan jeg give dig behandling 1 – 2 gange under hver fase.

Fødselsforberedende akupunktur

Fødselsforberedende akupunktur stræber efter at hjælpe med at forberede din krop på at føde. Der sættes nåle, hvor formålet er at forsøge at skabe balance i kroppen og psyken, således at din krop understøttes i at gå i fødsel til tiden.

Når fødslen nærmer sig, kan vi støtte kroppen i processen. Med min behandling forsøger jeg at skabe ro omkring dig.

Hvis du ønsker at modtage fødselsforberedende akupunktur, anbefaler jeg at starte fra uge 35-37, med behandling en gang om ugen frem mod fødslen.

Modningsakupunktur

Fra termin  kan du vælge at modtage modningsakupunktur. Her benytter jeg punkter som bevæger Qi, særligt i livmor, bækken og underlivet. For at fødslen kan gå i gang, ifølge kinesisk medicin, skal Qi kunne bevæge sig frit. Det forsøger jeg at understøtte med min behandling. Hvis du ønsker at modtage modningsakupunktur, anbefaler jeg 2-3 gange om ugen fra terminsdato indtil fødslen.

Modningsakupunktur er ikke en igangsættelse af fødslen. Kun læger, jordemødre og andet uddannet sundhedspersonale kan og skal sætte en fødsel i gang. Akupunktur arbejder med naturen og med din krop – ikke mod den – og kan derfor ikke facilitere noget, som kroppen ikke vil eller ikke er klar til.

Akupunktur til mødre

Når du bliver mor, er det en stor, betydningsfuld og omvæltende begivenhed. Graviditet og fødsel – set med kinesisk medicinske øjne – kræver store mængder af både Yin og Yang. Det samme gælde, når du tager dig af dit lille barn. Jeg brænder for at hjælpe kvinder med akupunktur, hvis de oplever symptomer i deres barselsperiode.

I kinesisk medicin mener man, at man med akupunktur kan styrke, nære og balancere Yin og Yang i kroppen og aspekterne af disse: Qi, Jing, Jin-ye, Shen og Xue. I kinesisk medicin er disse vigtige for, at det enkelte menneske føler sig næret, styrket og groundet. Det er opfattelsen i kinesisk medicin, at der under en graviditet, ved fødslen og ved amning forbruges mere end normalt af kroppens ressourcer.

At blive mor – De første 40 dage

I kulturer i verden, som har en relation til kinesisk medicin, har man et meget større fokus på, at moren skal næres under sin graviditet og efter fødslen. I kinesisk medicin ses moren og barnet som en uadskillelig enhed helt indtil barnet er et år gammelt.

At føde og nære sit barn ses i kinesisk medicin som en kæmpe bedrift, som der er stor respekt for.

Der bliver der lavet nærende mad til den nye mor og ordnet hus for hende i de første 40 dage efter fødslen. Så den nye mor kan hvile, restituere og lære sit barn at kende. Det er social acceptabelt, at man i denne særlige første tid trækker sig socialt for at gøre plads til yin-værdier;  hvile, refleksion og mærken indad.

Det står i stærk kontrast til vores kultur, hvor det forventes, at gæster hurtig kan komme på besøg efter fødslen. Jeg ved godt, at det ikke kan lade sig gøre i vores kultur helt på samme måde. Men jeg synes, at vi kan lade os inspirere særligt af budskabet om, at det er en stor bedrift at føde, at moderskabet er en stor bedrift  og med selvkærlig have færre forventninger til os selv. Du kan forventningsafstemme med dine nærmeste og din partner omkring behov. Tit vil de rigtig gerne hjælpe, der hvor de kan. Mange laver også god nærende mad og fryser det ned, så der ikke skal laves mad, hvis den nye mor er alene hjemme.

Efter de første 40 dage

Selvomsorgen stopper selvfølgelig ikke efter de første 40 dage. Det er stadig vigtigt, at du bliver næret med god mad, hvile og emotionel support. Fordi du nu står stærkere og bedre kan mærke sig selv og dine behov, kan det nu være lidt nemmere at navigere i den store udfordring, det er at have en lille baby.

Jeg interesserer mig for at hjælpe kvinder med de udfordringer de kan møde i jeres barselsperiode. Min intention er, at akupunkturklinikken for en lille stund kan være et sted, hvor det kun handler om dig. Så du kan få ro, omsorg og sparring omkring din sundhed.

Udfordringer i barselsperioden jeg særligt interesserer mig for:

 • Lav mælkeproduktion
 • Smerter og spændinger, evt. opstået under graviditeten eller efter fødslen
 • Stress, angst og tristhed
 • Støtte til opheling af sår og ar
 • Søvnløshed
 • Mave- og fordøjelsesproblemer
 • Hovedpine og migræne

Book tid her

Er du i tvivl, om jeg kan hjælpe dig, kan du altid kontakte mig på: 81 21 60 61.

Må jeg tage min baby med i klinikken?

Din baby altid mere end velkommen til at komme med, hvis du kan mærke, at det er det, DU har brug for. Men er det muligt, og føles det okay for dig, kan det anbefales at lade en anden passe din baby, så du virkelig kan fokusere på dig selv.

Scroll to top