...

Forår – Bevægelse, vækst og frit flow

Vi er nu i slut maj og selvom foråret snart bliver til sommer har jeg alligevel lyst til at skrive en post omkring foråret og kinesisk medicin.

I kinesisk medicin er der fem faser/elementer, der relaterer til forskellige aspekter af livet, blandt andet årstiderne: Træ (forår), ild (sommer), jord (sensommer), metal (efterår) og vand (vinter). Forskellige aspekter af livet relaterer til faserne.

Dette ses for eksempel i livets cyklusser. Træfasen er morgenen i dags-cyklussen, foråret i års-cyklussen og ungdommen i livs-cyklussen. Det ses hos barnet, der ligesom en lille bitte spire er fyldt med energi og med et kæmpe vækstpotentiale. Dette stadie i livet byder på spiring, vækst og bevægelse. Energien er udadgående og Yang

Hvad er Yang? Yang er lys, bevægelse, aktivitet, udadgående, varme, dynamik, vækst, udvidende, opadstigende.
Vi ser det i naturen omkring os i foråret. Vi ser hvordan alting vokser og spirrer frem. De nye bløde grønne blade. Blomsterknopperne. Nyt liv. Lyset. Frodigheden. Alting pipler frem. Alt vil leve, også ukrudtet mellem fliserne.


Forårets energi er yang i vækst, yang der er tiltagende. I kinesisk medicin kalder vi det ung/ny yang, fordi yang tager til, indtil yang når sit højeste niveau i sommeren.

Foråret relaterer til træ-fasen. Det er her, i foråret (og livets andre cyklusser), at potentialet fra vandfasen/vinteren, bliver forvandlet til vækst. Frøene, der har ligget i dvale i jorden hele vinteren, bryder nu frem. Vinteren, som hører til vandfasen, er det mest Yin tidspunkt på året, der byder på ro, dvale, hvile, indadgåen, refleksion og konservering af de indre dybe ressourcer. Yin når til sit højdepunkt og yang er på sit laveste og begynder derfor at tiltage. Yin transformeres til ny yang. Vinteren bliver til foråret. Uden mørke, intet lys. 

Træ fasens yin organ er leveren og dens yang organ er galdeblæren. Den relaterer til farven grøn, den sure smag, og følelsen vrede og dens mange udtryk. Træ-fasen er enorm vigtig for bevægelsen af blod og Qi i kroppen. Den står for det frie flow af emotioner. Du kan snart læse mere om træ-fasen, i mit næste post på min blog, hvor jeg går lidt mere i dybden med træ-fasen.

Rigtig mange elsker foråret, fordi den kommer med sin meget bevægende yang energi efter en lang mørk stille vinter, og bevæger alt omkring os. Og det sætter for mange også gang i den indvendige bevægelse af os selv, vores følelser, vores energi, vores Qi! 

Men der findes faktisk også mennesker, der synes at foråret er en hård periode. Det er typisk mennesker som set med kinesisk medicinske øjne, er i ubalance i deres træ-element, og derfor har problemer med det frie flow af Qi i kroppen. Men det kan også være udtryk for andre ubalancer. Det er lidt som at være til en fest hvor alle er glade og danser, men man selv er for træt, fastlåst og ikke rigtig har lyst. Det føles ikke rart, fordi man ikke kan være med på energien.

Foråret er et godt tidspunkt at fokusere på at frigive følelser, der ikke længere tjener dig, især følelser som har rod i vrede, frustration, irritation, og følelsen af fastlåsthed.

Mange mennesker får naturligt en trang til at rense ud, rydde op og frigive det de ikke længere har brug for. Forårsrengøring starter indefra. 

Leveren (træ-fasens yin organ) står for det frie flow af blod, Qi og følelser i kroppen. Det er også det organ som bliver mest påvirket af stress og uforløste følelser. Det kan fører til at leverens Qi stagnerer. En stagneret lever kan fører til at en masse følelser stagnerer i kroppen. Dette kan blandt andet sætte sig som spændinger og smerter, PMS, menstruationssmerter, og en følelse af “indvendig” spænding og manglende emotionel fleksibilitet m.m.

Galdeblæren er træ-fasens yang organ, og partner organ med leveren. Leveren er ansvarlig for at lægge planer og tage beslutninger, men det er galdeblæren som giver os modet til at tage handling. Derfor kan du udnytte forårets energi til at komme i gang med de drømme og ideer, du har ventet på at sætte i søen.

I kinesisk medicin er “vind” et udtryk for en patologisk faktor, noget udefrakommende som kan lave ubalance i vores krop. Vind hører til træ-fasen og er stærk i foråret. Dette ses blandt andet ved høfeber og forårs-forkølelser, hvor “vind” ofte er en faktor. Derfor er det et meget gammelt og brugt råd i kinesisk medicin at bære et tørklæde om halsen, når det blæser om foråret, også selvom vinden ikke er kold, for at beskytte sig selv mod udefrakommende vind.

Gode råd og aktiviteter i foråret:

 1. Forbind dig med forårs energien ved at komme mere udenfor.
 2. Beskyt dig mod vind med et tørklæde og dæk bar hud mod vind med tøj, der passer til hvor varmt det er.
 3. Øg bevægelse. Gåture. Løbeture i naturen. Svømning. Qi gong. Yoga. Vejrtrækningsøvelser.
 4. Observer forårs energien ved at observere planterne, dyrene og fuglene.
 5. Tilføj flere grønne og sure fødevare til din kost, men tilbered dine grøntsager og andre fødevarer, så de er nemme for din fordøjelse at omsætte.
 6. Gør forårsrent, både i dit hjem og i dit sind.
 7. Fokuser på frigivelse af dine følelser og emotionel fleksibilitet (Træer er stærke, men fleksible).
 8. Prøv noget nyt som du har lyst til.
 9. Pres ikke dig selv til ting du ikke har lyst til. “At bide tænderne sammen” og holde ud/presse dig selv igennem noget du ikke har lyst til, stagnerer din lever Qi.
 10. Giv slip på foragt og tilgiv så meget som du kan.
 11. Reflekter over drømme og ideer og mærk efter om det er tid til at handle på dem.

Der er simpelthen så meget at sige om foråret, men dette var hvad jeg lige havde på hjertet i dag. 

Jeg ønsker dig et rigtig dejligt forår! 

Scroll to top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.